В12 — вітамін проти втоми

Втома, слабкість, відсутність енергії, небажання вставати з ліжка вранці – ці симптоми знайомі кожному з нас, а особливо яскраво вони проявляються взимку, коли дні такі короткі, а натурального світла до непристойності мало. Звичайно, відчувати втому після довгого робочого дня – це абсолютно нормально, однак, якщо ви не відчуваєте себе відпочив навіть після повноцінного восьми годин сну – це вже привід замислитися і уважніше поставитися до свого здоров'я і харчування. Однією з причин втоми і відсутність енергії може бути нестача в організмі вітаміну B12. Я розповім вам, мої дорогі читачі, як розпізнати недолік цього вітаміну, і яким чином поповнити його запаси.

Чому нам необхідний B12?
B12 – це вітамін, регулює процес дозрівання червоних кров'яних тілець, еритроцитів. При достатній кількості вітаміну еритроцити добре розвиваються і ефективно справляються зі своєю головною задачею – доставляти кисень всім клітинам організму. При відсутності ж B12 нормальний розвиток клітин крові порушується, їх кількість падає, і у людини може розвинутися анемія. В 1934-му році троє американських учених з Гарварду отримали нобелівську премію за відкриття B12, який вони виділили з печінки які страждають анемією собак. З тих пір цей вітамін – головний помічник людство в боротьбі зі зниженим гемоглобіном.
Крім анемії, тривалий дефіцит вітаміну В12 може призвести до пошкодження нервової системи. При недостачі В12 порушується нормальне формування мієлінових оболонок нервових, нерви «оголюються», що загрожує втратою чутливості рук і ніг, втратою рівноваги, погіршенням пам'яті, дезорієнтацією в просторі і різкими перепадами настрою. На жаль, часто люди помічають ці симптоми тоді, коли зміни, що відбулися вже незворотні.Дефіцит В12 також може стати причиною розвитку клінічної депресії.
Наукові дослідження вказують і на те, що B12 бере участь у формуванні та зростанні кісток. Це особливо важливо для жінок у період клімаксу, у яких гормональні зміни призводять до втрати кісткової маси.

Як зрозуміти, що вам не вистачає B12?

Дорогі мої, насторожитеся, якщо ви помітили у себе або у своїх близьких наступні симптоми: хронічну втому, дратівливість, запаморочення, дзвін у вухах, сонливість, погане засвоєння їжі, головні болі, погіршення пам'яті, розлад зору, утруднене дихання або, як уже було згадано, анемію. При таких симптомах бажано здати кров на аналіз і перевірити, чи є брак В12 в організмі. Якщо вітаміну дійсно не вистачає, потрібно поповнити запаси за допомогою продуктів, багатих В12, або вітамінних добавок.

Джерела вітаміну В12

Щоб прочитати статтю далі, перейдіть на наступну сторінку, натиснувши її номер нижче.
\nРастительныеЖивотныеМорепродуктысоя і соєві продукти, морські водорості, дріжджі, горох, боби, чечевицаИндейка, яйцаОсьминог, оселедець, мідії, скумбрія, окунь
Дефіцит вітаміну В12 може з'явитися з-за незбалансованої дієти, або при виразці шлунка і гастриті, коли порушується нормальне всмоктування вітаміну в травному тракті. Найбільший запас В12 міститься в продуктах тваринного походження, в першу чергу, в яловичої та свинячої печінки. Тому, якщо ви, як і я, не їсте м'яса, то постарайтеся збагатити свій раціон соєвими продуктами, у яких теж є цей важливий для організму вітамін. Рекомендована добова норма В12 для дітей становить 1,2 — 1,8 мкг в день, для дорослих – 2,4 мкг, а у період вагітності та годування груддю норма підвищується до 2,8 мкг.

В12 у вітамінних комплексах

Якщо аналізи показали, що ви не отримуєте достатню кількість вітаміну з їжею, то я можу порекомендувати приймати вітамінні добавки з В12. Зараз багато фірм випускають В12 в таблетках або капсулах, в зручній дозуванні, і для покриття добової норми достатньо лише однієї таблетки на день. Ми, наприклад, вживаємо такі вітаміни всією родиною. Якщо ви вегетаріанка, обов'язково зверніть свою увагу на харчові добавки з В12, адже рослинна їжа – не найнадійніше джерело цього вітаміну! Також приймати вітаміни варто, якщо ви активно займаєтеся спортом, піддаєтеся високим розумовим і психічним навантаженням, або відновлюється після травми або хвороби, а також виношуєте дитини або годуєте грудьми.

Протипоказання для прийому вітамінів

В цілому В12 абсолютно безпечний, але вітаміни не слід приймати у випадку деяких серйозних захворювань, таких, як підвищений гемоглобін або проблеми з судинами. І, звичайно, як і у випадку з будь-якими препаратами, не перевищуйте денну дозу!
Я абсолютно згодна з крилатим виразом «попереджений – значить озброєний!«. Якщо ми знаємо, як позначається на нашому самопочутті недолік того чи іншого речовини, нам набагато легше розпізнати цю нестачу і заповнити її. Адже наше тіло – це складний механізм, і треба переконатися, що ми забезпечуємо його всім необхідним. Звичайно, на першому місці має стояти збалансоване харчування, але якщо у вас напружений графік, і організм перебуває в стресі, то можна допомогти йому вітамінами.
\nЗавантаження...- \n
Так що, дорогі мої читачі, якщо хочете завжди бути здоровими, бадьорими і енергійними, обов'язково включайте В12 в свій раціон
джерело: http://garna.top/
Діліться зі своїми друзями в Facebook!

Комментарии